DEELNAME FORMULIER WINACTIE TAPASPAKKET
Vul hieronder je naam en e-mailadres in en je maakt kans op een heerlijk tapaspakket van Cortador Andaluz!*
*winnaars ontvangen automatisch bericht, over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
Ben jij ook zo dol op tapas? Er is voor mij niets beters dan op een zonnig terras in Spanje te zitten met een glas wijn en wat heerlijke tapas. Maar er is altijd zoveel lekkers om uit te kiezen. Ik ben echt gek op klassiekers zoals olijven, croquetas, berenjenas fritas, patatas bravas, manchego-kaas en boquerones. Maar hoe zit het nu toch met die verschillende soorten jamón om uit te kiezen? Ik besloot cortador David Torres te vragen om wat opheldering. Hij neemt ons mee op een reis door de wereld van Jamón Ibérico.
Let’s meet de Cortador
Laten we beginnen met een introductie van David. Zijn artiestennaam is Cortador Andaluz. Maar wat doet een cortador eigenlijk? Een cortador is gespecialiseerd in het ambachtelijke snijden van ham. Hij werkt met exclusieve hammen en beheerst professionele snijtechnieken. David, met zijn Spaanse roots, is geboren in Sevilla, in de regio Andalusië. Daar heeft hij de kunst van het cortador-vak geleerd. Als Maestro Cortador, zoals hij mag worden genoemd, heeft hij dit unieke ambacht vol passie omarmd, en dat resulteert in een waar kunstwerk voor het oog én de smaakpapillen.
Jamón Ibérico
Jamón Ibérico is een luxe, smaakvolle hamsoort die voornamelijk in Zuidwest Spanje wordt geproduceerd. Met name in de regio’s Sevilla, Córdoba en Huelva. Deze regio’s hebben een uniek microklimaat met veel eikenbossen, waar de varkens die de ham produceren vrij kunnen rondlopen en zich tegoed kunnen doen aan eikels. De eikels geven de ham zijn unieke smaak en aroma.
De ’titel’ Jamón Ibérico is voorbehouden aan varkens die minstens 50% van het Ibérico ras in zich hebben. Wanneer het varken voor de volle 100% afstamt van dit ras, spreken we over de crème de la crème van ham, de allerhoogste kwaliteit die je maar kunt krijgen. Ze noemen deze ham ook wel ‘Pata Negra’, omdat de varkens afstammen van de zwarte Iberische varkens met hun kenmerkende zwarte poten.
Er zijn drie verschillende soorten Ibérico ham, dit heeft te maken met hoe de varkens leven, wat ze te eten krijgen, en hoelang de ham rijpt. Deze verschillen in de ontwikkeling van Ibérico ham maken dat elke soort zijn eigen unieke smaak heeft en dat zie je natuurlijk terug in de prijs.
De drie belangrijkste soorten Ibérico ham
1. Jamón Ibérico de Cebo: Deze ham krijgt een welverdiende ster als het op smaak aankomt. De varkens hebben beperkte bewegingsvrijheid en worden hoofdzakelijk gevoed met graan en peulvruchten. Na een rijpingstijd van 24 maanden is deze ham heerlijk en zeker een goede keuze.
2. Jamón Ibérico de Cebo Campo: Met twee sterren achter zijn naam is dit een voortreffelijke ham. De varkens van deze soort hebben meer vrijheid om rond te scharrelen en genieten naast graan en peulvruchten ook van gras. De rijpingstijd is hetzelfde als die van de Jamón Ibérico de Cebo, namelijk 24 maanden, maar het extra gras in hun dieet geeft deze ham een bijzondere smaak.
3. Jamón Ibérico de Bellota: Dit is het neusje van de zalm als het om Ibérico ham gaat, met maar liefst drie sterren en de onbetwiste koning onder de hammen. De varkens hebben volop bewegingsvrijheid en eten grotendeels hetzelfde dieet van gras, graan en peulvruchten. Wat het verschil maakt, is dat deze varkens tussen november en maart 2, 3 of 4 maanden worden vetgemest met niets anders dan eikels en gras. Ze verorberen dagelijks zo’n 10 kilo eikels, wat de ham zijn kenmerkende nootachtige smaak geeft. De rijpingstijd van deze ham bedraagt maar liefst 36 maanden, en dat leidt tot een ham van buitengewone kwaliteit.
Hoe pik je de beste ham eruit?
Hier zijn enkele tips om een goede Jamón Ibérico te kiezen:
- Kijk naar het keurmerk: Ga voor hammen met een DOP- of IGP-label. Dat staat garant voor topkwaliteit en een gecontroleerde herkomst.
- Check de kleur: De ham moet een prachtige, dieprode tint hebben.
- Snuffel eraan: Een goede ham moet een heerlijk, aromatisch aroma hebben.
- Proeven maar: Een goede ham is rijk, sappig en barst van smaak.
Laat je smaakpapillen feestvieren in Spanje en bij je thuis!
Dus, als je de volgende keer in Spanje bent, vergeet dan zeker niet om Jamón Ibérico te bestellen. En als je zin hebt om thuis ook te genieten van de allerbeste Jamón Ibérico, neem dan snel een kijkje op de website van Cortador Andaluz. Naast de mooiste handgesneden hammen kan je bij David ook hele fijne tapasplanken bestellen. Que aproveche!