Menu
HUIS KOPEN

Droom je van een huis in Spanje? De 5 meest gestelde vragen over lenen.

Denk je erover na om een huis in Spanje te kopen? Lees dan snel verder, want we hebben de highlights over wat je moet weten over lenen op een rijtje gezet! We geven antwoord op de 5 meest gestelde vragen, zodat jij je goed voor kan bereiden. Want eerlijk, wie droomt er nu niet van dat heerlijke Spaanse leven?

1. Kan je als Nederlander of Belg lenen in Spanje?

Yep, je kan een lening krijgen om die geweldige villa of dat te gekke appartement in Spanje te bemachtigen. Zowel in Nederland of België als in Spanje. Als je de grote stap zet om in Spanje te wonen, kan je tot 80% van de waarde van je droomhuis lenen. Maar als je geen resident bent, is 70% maximaal.

Waar moet je op letten als je geld wil lenen om een huis te kopen in Spanje? De extra kosten zoals registratie, overdracht, belastingen, en de rekeningen van de advocaat en notaris kan je niet meepakken in je lening, die zul je dus zelf moeten ophoesten.

Nog een handig weetje: doorgaans kun je in Spanje lenen tot ongeveer je 75ste.

2. Hoeveel kan je eigenlijk lenen?

Als je geen Spanje-bewoner (niet-resident) bent, kan je meestal tot 70% van de waarde van de woning lenen. Maar voor de geluksvogels die in Spanje wonen, schiet dat omhoog naar ongeveer 80%.

Dus stel je voor, je hebt je oog laten vallen op dat waanzinnige appartement aan de Costa del Sol met uitzicht op de zee, en het kost € 400.000. Woon je in Nederland of België, dan kun je maximaal € 280.000 lenen. Als je al in Spanje woont, kan dat bedrag oplopen tot € 320.000. Maar onthoud, er zijn nog extra kosten in het spel, ergens tussen de 11% en 14% (afhankelijk van het type pand, of het nu nieuw of bestaand is), en die kun je niet in je lening laten opnemen.

3. Komt er veel papierwerk bij kijken?

Het is net als bij het inpakken voor een reis: goed voorbereid zijn is de helft van het werk. En dat geldt ook voor al die papieren rompslomp. Zorg ervoor dat je al je documenten op orde hebt voordat je de bank binnenstapt. We hebben een lijst voor je gemaakt met alle paperassen die je nodig hebt om je droomhuis te financieren.

 • Een identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart).
 • Bewijs van inkomen (loonstrookjes als je in loondienst bent, jaarrekeningen als je een zelfstandige bent, belastingaangifte van de laatste 2 jaar).
 • Eigendomsbewijs (als dat van toepassing is).
 • Je kredietgeschiedenis (BKR-registratie voor Nederlanders, kredietoverzicht bij de NBB voor Belgen).
 • Een kopie van de koopovereenkomst.
 • Een taxatierapport (voor bestaande panden) of een bouwvergunning (voor nieuwbouw).
4. Waar kan je lenen?
 • In België kan je een hypotheeklening aanvragen bij een Belgische bank. Belgische banken geven vaak lagere rentetarieven omdat ze je al kennen en kunnen inschatten of je op tijd zult terugbetalen.
 • In Nederland is er nog een andere optie. Je kan een tweede hypotheek aanvragen op basis van de overwaarde van je Nederlandse huis. Je kan tot 100% van de waarde van je Nederlandse woning lenen, afhankelijk van je inkomen en hoe goed je kunt aflossen. En als je al een deel van je huidige hypotheek hebt terugbetaald en de looptijd nog lekker lang is, kun je die tweede hypotheek regelen zonder notariskosten.
 • Als je denkt aan een hypotheeklening in Spanje, weet dan dat de rentetarieven hoger kunnen zijn doordat de bank je niet zo goed kent. Maar Spaanse banken hebben wel weer een goede kijk op de lokale vastgoedmarkt, wat weer kan leiden tot gunstigere voorwaarden.
5. Welke valkuilen zijn er?

Er zijn inderdaad enkele hindernissen waar je op bedacht moet zijn en die je het beste kunt vermijden. Hier zijn 3 veelvoorkomende valkuilen bij het kopen van een huis in Spanje:

 • Te weinig onderzoek: Haastige spoed is zelden goed. Doe je huiswerk, beslis zorgvuldig waar je wilt gaan wonen, check de Spaanse vastgoedmarkt en vergelijk de verschillende leenopties voordat je een definitieve keuze maakt.
 • Onrealistische budgettering: Maak een realistisch budget en vergeet niet de extra kosten zoals belastingen en notariskosten mee te nemen. En vooral, denk goed na over wat je daadwerkelijk kunt terugbetalen.
 • Negeren van juridisch advies: Het is altijd verstandig om een advocaat of juridisch adviseur te raadplegen om er zeker van te zijn dat je voldoet aan alle wettelijke vereisten en om mogelijke problemen te voorkomen.
MAAK JE DROMEN WAAR!

Dus als je droomt van een prachtig appartement of een geweldig huis in Spanje, ben dan goed voorbereid voordat je de grote stap zet. Met de juiste planning en begeleiding kun je jouw droom werkelijkheid laten worden.

Wist je dat ik, Maud van HOLASPAIN, jou ook kan ondersteunen bij het verwezenlijken van jouw Spaanse droom? Ik ben er om je te adviseren over de verschillende regio’s, de mogelijkheden en alle ins en outs van het kopen van een woning in Spanje. Vervolgens plannen we een bezichtigingsreis waarbij je samen met een expert op pad gaat om prachtige projecten en panden in Spanje te bekijken die aansluiten bij jouw wensen en budget.

Om dit mogelijk te maken, heb ik mijn krachten gebundeld met de experts van Azull. Ik kijk er enorm naar uit om jouw dromen in Spanje te verwezenlijken. Vul snel de vragenlijst in of neem direct contact op voor advies.