Menu
INSPIRATIE

TIP: Heerlijke onontdekte wijnen uit Andalusië!

Smakelijke gastblog van Yuri van Felixvinos. Felixvinos maakt onontdekte, heerlijke wijnen uit Andalusië beschikbaar die rechtstreeks afkomstig zijn van bodegas in het Axaquia-gebergte en rondom Ronda. Alle wijnen worden gemaakt door kleine wijnboeren die leven voor hun vak en produceren met respect voor natuur en traditie. Dus zonder bestrijdingsmiddelen, met ezels die het onkruid weggrazen en met de hand plukken.

Kerst is voor veel mensen hét moment in het jaar om eens flink uit te pakken door lekker te koken en daar een mooie fles wijn bij te schenken. Al dagen, weken van tevoren is men druk bezig over wat te bereiden. Welke amuse? Houden we het voorgerecht licht, want het hoofdgerecht wordt groots? En tja, dan het dessert. Ja, je diner is zo goed als je laatste gang. Of, doen we ook nog kaas tot slot? En beginnen we met een aperitief? Een bijpassende wijn bij elke gang? Koffie en likeur?

Het is verstandig om na te denken over welke wijn bij welk gerecht je schenkt. De juiste wijn kan echt iets toevoegen aan het geheel. En het omgekeerde is ook waar: een heel lichte rode wijn kan helemaal wegvallen bij een groot en vet gegrild stuk lamsvlees bijvoorbeeld. Over het algemeen zijn vis, schaal- en schelpdieren of een salade delicater van smaak dus passen daar witte of lichtere rode wijnen bij met een lager alcoholpercentage. Maak je een mooi kalkoengebraad of bak je rund-of lamsvlees dan past daar een stevigere rode wijn bij met tannines en een wat hoger alcoholpercentage; dan houden de wijn en de dis elkaar in evenwicht. En zoet hoort bij zoet, dus wordt het ijs of een pudding dan doe je er goed aan om er een zoete dessertwijn bij te schenken. Maar zoet kan ook goed met zout gaan dus een kaasplank smaakt fantastisch met port of een lichtzoete rode wijn.

Een plek op de wereld waar ik mijn hart aan heb verpand en waar Kerst en eten en drinken heel belangrijk zijn, is Spanje. En dan wat mij betreft is het zuiden van Andalusië, ten oosten van Málaga een absolute aanrader om te vertoeven. Veel zonuren, prachtige kust, gebergten, schilderachtige witte dorpjes waar de meest geweldige wijnen worden geproduceerd door bodegas als Sedella_Vinos en Viñedos Verticales. Ik had hier een bijna emotionele ervaring bij het bezoeken van één van deze bodegas waar ik wijnmakers met zoveel passie en toewijding ontmoette. Toen ik een glas frisse droge witte wijn dronk met één van hen, staand op een berg tussen de oude wijnstokken en uitkijkend op de middellandse zee, voelde ik me overmand door geluk.

Dat geluksgevoel probeer ik via de wijnen die ik importeer en verkoop over te brengen aan anderen. Wat is er mooier dan iemand die dichtbij je staat te laten delen in jouw geluk door bij een een lekkere paella de mariscos een mooie droge witte wijn van Moscatel de Axarquía te schenken? Of een verrassende maar prachtige droge rode wijn gerijpt in amforen te serveren bij een gegrilde chuleton? Of bij queso manchego een voortreffelijke rode wijn gemaakt van Romé druiven die al bijna honderd jaar groeien op een heuvel in Sedella? Volgens mij niks. Het is dat streven wat mijn voornaamste drijfveer is met Felix Vinos: andere mensen laten kennismaken met unieke en heerlijke wijnen uit een nog onontdekt wijngebied van Spanje.

Met Kerst trek m’n beste flessen open. Ik verheug me nu al op de avond die ‘s middags al begint. Met familie aan de grote tafel, koken, lachen en ze blij maken met witte en rode wijn die ze nog nooit eerder hebben geproefd. ¡Feliz navidad!