Menu
INSPIRATIE

Huis kopen in Spanje? Bekijk dit stappenplan!

Droom jij ook van een huis in Spanje? Een fijn appartement aan de kust of een casa rural in het binnenland? Maar waar moet je beginnen? We hebben een klein begin voor je gemaakt en de eerste 5 stappen op weg naar jouw droomhuis op een rijtje gezet.

Stap 1 >> Waar in Spanje voel je je het meest thuis?


Waar wil je een huis gaan kopen? Dat is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Laat je niet leiden door foto’s van fantastische woningen of waar vrienden of bekenden wellicht een (tweede) woning kopen. Het gaat erom waar jij je het meest thuis voelt in Spanje. Het huis kan nog zo mooi zijn, maar als de regio uiteindelijk niet jouw regio is of datgene biedt waar jij blij van wordt, dan is dat niet jouw droomplek en dus ook niet jouw droomhuis. Locatie en omgeving zijn enorm van belang, verzamel dus eerst voldoende informatie daarover en ga dan pas echt van start met het zoeken naar een woning.

Tip: heb je een regio of plaats uitgezocht, huur daar dan eerst eens voor langere tijd een woning, ook buiten het hoogseizoen, zo ervaar je de sfeer nog beter en kom je niet voor verrassingen te staan. Want wellicht ken je het er alleen van de zomerperiode en voel je je er in de winter helemaal niet thuis. Kijk bij accommodaties voor een fijne plek om te huren. En huur een auto, zodat je tijdens je verblijf rond kan rijden, alle plekjes kan bezoeken en de omgeving echt goed leert kennen.

Stap 2 >> Waar geniet je het meest van als je in Spanje bent?


Heb je bedacht of het Noord, West, Zuid, Oost of midden in Spanje moet worden, neem dan ook eens onder de loep waar jij het meest van geniet als je in Spanje bent. Is dat een kop koffie drinken in een lokaal barretje drinken of zit je liever met je voeten in het zand bij een strandbar? Kan jij uren kijken naar een zonsondergang bij zee of geniet jij meer van heel veel groen en bergen om je heen. Wil je rust en ruimte of ben je altijd op zoek naar gezelligheid en mensen om je heen? Als je een antwoord hebt op deze vragen kan je gericht op zoek gaan. Naar bijvoorbeeld je droomhuis met uitzicht op zee, een casa rural in de bergen of dat centraal gelegen appartement in het midden van de stad.

Stap 3 >> Bepaal je budget

Voordat je je gaat zoeken en de meest fantastische woningen voorbij ziet komen is het goed om te bepalen wat je budget is. Zo voorkom je dat je verliefd wordt op een huis dat je niet kan betalen en dus teleurstellingen. Bereken dus wat je maximaal kwijt wil zijn. Goed om rekening te houden met enkele extra kosten die je bij de aankoopprijs op moet tellen.

Bij een nieuwbouw woning komt er bovenop de aankoopprijs 10 % BTW (IVA). Koop je een bestaande woning hou dan rekening met overdrachtskosten en verkoopkosten (ITP). Die variëren van 7% tot 10%.

Tot slot heb je ook nog te maken met de kosten van een advocaat en notaris en enkele taxen. In totaal kom je daardoor op 12% à 14% aan bijkomende kosten. Is de aankoopprijs van jouw droomhuis bijvoorbeeld € 200.000, dan heb je een budget nodig van € 224.000 tot € 228.000.

Stap 4 >> Het leuke deel gaat van start!

En dan kan nu het leuke deel van het vinden van je droomhuis in Spanje gaan beginnen: surf, zoek en bezoek! Alleen of, wel zo verstandig, samen met een makelaar of vastgoedspecialist. Zoek online via bekende Spaanse huizensites zoals idealista.com, fotocasa.es en pisos.com. En plan vervolgens bezichtigingen in.

Stap 5 >> Reserveer, koop en geniet!


Na alle bezichtigingen je droomwoning gevonden? Zorg er dan voor dat deze zo snel mogelijk van de markt gehaald wordt, zodat je er zeker van bent dat jij het kan kopen. Je moet hiervoor een reserveringsovereenkomst tekenen. Hierin wordt onder andere vermeld wie de koper en de verkoper zijn, wat er gekocht wordt, voor welke prijs en de periode waarvoor het pand gereserveerd wordt.

De kosten voor reservering bedragen tussen de € 3.000 en € 6.000. Wanneer dit bedrag op de rekening staat van de advocaat (bij een bestaande woning) of de projectontwikkelaar (in geval van nieuwbouw) is de reservering in orde. De reservatieperiode duurt meestal één maand. Binnen die periode wordt het koopcontract ondertekend, waarin de betalingsschijven staan. Na 30 dagen betaalt je doorgaans 30% tot 40% van het aankoopbedrag. De rest wordt betaald bij de ondertekening van de akte.

Het is verstandig om vanaf het begin een advocaat in te schakelen en hem/haar een volmacht te geven. De advocaat regelt dan in jouw naam alles wat nodig is om de woning te kopen. Daarna hoef je alleen nog maar de akte te tekenen en de sleutels van je Spaanse droomhuis in ontvangst nemen.

BLOG Huis kopen Spanje HOLASPAIN Unsplash

BLOG HOLASPAIN boek Hoe koop je een huis in Spanje
BEREID JE OPTIMAAL VOOR

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden om een huis in Spanje te kopen, maar wil je nog wat meer informatie? Dan is het aan te raden om het boek “Hoe koop je een huis in Spanje” te lezen. Dan weet je zeker dat je optimaal voorbereid bent.

Wil je na het lezen van dit stappenplan meer weten en ben je op zoek naar een makelaar die je verder kan helpen in het zoek- en aankoopproces? Laat het ons weten, we helpen je heel graag verder!

Stuur een bericht naar: info@holaspain.nl en we nemen snel contact met je op, zodat jij hopelijk over niet al te lange tijd kan genieten van je eigen droompaleisje in Spanje!